Ben Haggeman

Ben Haggeman (1940) is geboren en opgegroeid in het Gelderse Wichmond aan de IJssel, als zoon van een aannemer. Na een jarenlange omzwerving in de modewereld, als ontwerper, en daarna in de toneelwereld, als decor- en kostuumontwerper, koos hij begin jaren ’80 voor het vrije kunstenaarschap. Aanvankelijk waren de invloeden uit de mode- en theaterwereld duidelijk aanwijsbaar in zijn vrije werk. Eerst waren dat personages in grootse kostuumontwerpen, die hij in fantastische landschappelijke of theatrale decors plaatste. Naderhand maakten de landschappen plaats voor ruïneachtige bouwwerken. Recentelijk heeft hij gewerkt aan een nieuwe serie geschilderde tekeningen met huizenbouw als thema: ‘home’.

Daarnaast tekent Ben Haggeman, dikwijls op kleiner formaat, geheel eigen interpretaties van religieus – mythische, mythologische en fabelachtige onderwerpen.


Ben Haggeman speelt met licht; zijn spattechniek doet onvermoed licht opgloeien en brengt kleur in de getekende bouwwerken. Zijn techniek, die zich het beste laat omschrijven als ‘geschilderde tekeningen’, bestaat meestal uit het laag op laag aanbrengen van tekeningen, in een mengsel van inkt en acryl. Doordat dit mengsel met veel water wordt opgebracht, krijgen de werken een aquarelachtig effect.

Ook maakt Ben zeefdrukken en sinds een jaar of twee tekeningen in een soort relief, waardoor diepte en snelheid gesuggereerd worden. Sinds een jaar is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan, namelijk het maken van glasobjecten. De eerste objecten zijn getoond op  ArtArnhem 2014 en op de expositie in Huis Kernhem.

Ben geeft lessen in portret-, figuur- en modetekenen

Ben Haggeman

van Oldenbarneveldtstraat 90
6827 AN Arnhem

E: bjghaggeman@gmail.com
M: 06-52317384
T: 026-4432189